Tijdens de Ermelo-avond op 22 november j.l. deed Germa Greving een oproep voor Het Pakhuis. U kunt in dit artikel haar vraag nog eens lezen en eventueel beantwoorden via de link na de tekst.

2018 11 22 OVE Film 40 jaar 09Vanaf september 2019 tot en met augustus 2020 wordt in heel Nederland 75 jaar vrijheid gevierd. In veel provincies worden de initiatieven gebundeld onder een gemeenschappelijke noemer. Voor onze provincie is dat "Gelderland Herdenkt". Voor de regio specifiek "Veluwe Remembers".

Museum Het Pakhuis heeft het initiatief genomen om alle partijen in Ermelo die zich, op welke manier ook, met de Tweede Wereldoorlog bezig houden, samen te brengen om tot een gezamenlijk programma te komen voor 2019  - 2020. Samen zetten we het veelzijdige en ingrijpende oorlogsverleden van Ermelo op de kaart.

In Ermelo zijn op verschillende locaties verschillende verhalen te vertellen. Denk aan het bekende verhaal over het onderduikershol bij Drie. Maar dit was lang niet de enige plek in Ermelo waar werd ondergedoken: de kruipruimte van de Nieuwe Hervormde Kerk werd door dominee Kruishoop ter beschikking gesteld. In 2009 werden er bij renovatiewerkzaamheden resten gevonden van deze oorlogsgeschiedenis: stro, oude kabels, een petroleumstel. Een vergeten oorlogsverleden kwam aan het licht.

Thema's die in de expositie aan bod komen, zijn: de rol van huisartsen en de zorg in het algemeen in de oorlog (verzet, verraad), kerken in Ermelo die als locatie een belangrijke rol hebben gespeeld, opvang van evacuƩs, de Bevrijdingsdagen en (Joodse) kinderen in de oorlog.

Het zijn deze en nog vele andere verhalen die de moeite van het vertellen waard blijven. Niet alleen voor de inwoners van Ermelo maar ook voor belangstellenden daarbuiten.

Daarom doen we een beroep op u: heeft u een bijzonder persoonlijk verhaal of voorwerpen die een relatie hebben met Ermelo, neemt u dan contact op. Het verhaal van Ermelo vertellen, lukt alleen met uw hulp!

Alvast vriendelijk bedankt, Germa Greving

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.